Klumpfisk på menuen

En usædvanlig fiskefangst i Lillebælt ender på menukortet på restauranten Holms.

– det er ikke alle, der ved hvordan klumpfisk skal tilberedes. (Tegning: Hjørdis Plato)

Af Bodil Reimers – MorgenPosten 12/10 1996

MIDDELFART – En klumpfisk, der er en meget sjælden fisk i danske farvande, havde  i går forvildet sig ind i Lillebælt, og det blev dens død. Nu ender den på menukortet på restauranten Holms i Middelfart.
Det var Hans Pedersen, Middelfart, der fik klumpfisken i nettet, men da han ikke lige stod og skulle spise fisk til aften, blev den afleveret til Fiskehuset på Middelfart Havn. Fiskehandler Heidi Kristiansen vidste ikke, hvad hun skulle stille op med den usædvanlige fangst udover at udstille den i sit vindue. Så avisen påtog sig at ringe til Fiskerimuseet i Esbjerg og til en række eksotiske fisterestauranter. Ingen havde smagt klumpfisk, og ingen kunne give en opskrift på tilberedning.
Det viste sig, at gådens løsning lå lige for, nemlig hos avisens “næsten nabo”, for restauratør John Kistvad, restauranten Holms, blev straks interesseret, da han hørte om klumpfisken.
– Vi vil gerne have usædvanlige retter på menuen, og kender godt klumpfisken både af smag og udseende, fortæller John Kitvad. Smagen er hen efter sværdfisk, men man ser ikke klumpfisk så tit på menukortet, blandt andet fordi den er noget bøvlet at skære ud, og over halvdelen af fisken ryger i skraldespanden. Af denne fisk, der er omkring 14 kilo, får vi nok seks kilo kød.
– Jeg regner med vi skærer den ud i filet´er, og skal så finde en passende sovs til den, når vi har prøvesmagt.
– Klumpfisken opholder sig normalt i de store og varmere have fortæller udstillingstekniker Niels Knudsen, Fiskerimuseet i Esbjerg. Den flyder med strømmen, fordi den ikke svømmer særligt godt, og det er årsagen til, at den har forvildet sig ind i Lillebælt.
Normalt er det mindre klumpfisk på godt en halv meter, der dukker op i danske farvande, men den kan blive op til 2-3 meter.