Stormen drænede Fænøsund for vand

Fra Fyens Stiftstidende 19/11-04.

TØRLAGT:  Men med vinden i nordvest blev det kun til mindre skader på bådene

MIDDELFART:   Der skal noget til at slå den historiske orkan, som hærgede landet for fem år siden. Og selv om vindstødene denne gang nåede op på orkanstyrke, så var gårsdagens stormvejr da også langt mindre dramatisk. Vejrguderne satte deres største spor ved Fænøsund, som flere steder blev helt tørlagt. Værst så det ud på et 100 meter bredt bælte fra Middelfart Marina og om til Fænøoverfarten, hvor jollerne lå på stribe på den tørre havbund.

– Vandstanden er halvanden meter under dagligt vande. Men det er helt udramatisk. Vinden er i nordvest, og det betyder, at vandet trykkes ned i Østersøen, og bådene ligger trygt i læ af skoven, fortæller skipper Bent Pedersen, som var nede og tjekke sin jolle ved Sejlklubben Sundet.

Han har været medlem af den populære klub i snart 40 år og har bygget flere af de joller, som i går lå på siden.

– Nogle havde for en sikkerheds skyld flyttet deres skibe om i marinaen. Men dem, der blev liggende, har kun fået nogle enkelte ridser i skroget, fortæller Bent Pedersen, der aldrig har oplevet noget værre end stormen i 1999. Dengang gik flere af jollerne ned.

Den største fare opstår, når de kraftige vinterstorme kommer fra sydøst. Så stiger vandet. Og Bent Pedersen husker stadig, da man kunne sejle helt op til Restaurant Fænøsund.

Den 76-årige fritidsfisker Egon Dyg var på vej rundt langs vandet efter at have sikret sig, at hans damjolle lå, som den skulle i marinaen.
– Jeg har haft båd siden 1959, og det her er ingenting. Lavvandet er ikke det store problem, bare bådene er fortøjret korrekt, og det er alle dem, jeg har set i dag, fortæller Egon Dyg, der som dreng gik og ledte efter fisk i kløveret, når det var lavvande. Det gør han ikke mere, i dag gælder det åleruserne.

Stormen var heller ikke i stand til at stoppe torsdagens store jagt på Fænø.
– Blæsten og den stærke strøm forhindrede os i at komme ud af færgelejet til morgen.
– Men fra kl. 9.00 har der ikke været problemer, fortæller Fænø-færgens skipper, Børge Magnussen.